Bereid u voor

Marc, Saturday 19 August 2006 - 00:00:00

Logo Windows Vista goedgekeurde computer:Zes smaken
Windows XP is er in drie verschillende edities voor de pc en notebook: XP Professional, Home Edition en Media Center. Vista kent maar liefs zes smaken. Voor de zakelijke markt komen Windows Vista Business en Windows Vista Enterprise. Voor thuisgebruik komen Windows Vista Home Basic, Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate en Vista Starter. De laatste komt niet uit in Nederland, maar is bedoeld voor opkomende markten.

Logo’s:
Afhankelijk van welke Vista-editie u gaat nemen en welke functies u daarvan wilt gebruiken, heeft uw pc en randapparatuur bepaalde specificaties nodig.

De minimum systeemvereisten van Vista zijn:
- Een processor met minimaal 800 MHz.
- 512 MB systeemgeheugen.
- Een videokaart die geschikt is voor DirectX 9.
- Een vaste schijf waarop minimaal 15GB aan ruimte vrij is.
- De pc moet over een (extern) cd-romstation beschikken.
Om het de consument makkelijker te maken bij de aanschaf van een nieuwe computer heeft Microsoft het Windows Logo Program (WLP). Een computer die is voorzien het Windows Capable PC-logo of Windows Vista Basic-logo is geschikt voor Windows Vista. Let wel: op dergelijke systemen zijn alleen de kernfuncties van Vista te gebruiken. Zo moet u het met een Windows Capable PC bijvoorbeeld stellen zonder Aero. Aero biedt bepaalde visuele effecten zoals transparante interface-elementen. Vista Basic is geschikt voor de Vista-edities Home Basic en Business.
Wilt u echter gebruik maken van alle nieuwe functies en gimmicks in Windows Vista, dan moet u een zogeheten Windows Premium Vista-computer kopen. Deze is te herkennen aan het Premium logo (zie afbeelding bovenaan deze pagina).

Zo’n Premium-computer heeft miniaal de volgende systeemvereisten:
- 1GHz 32-bit (x86) of 64-bit (x64) processor.
- 1GB systeemgeheugen.
- Een 128 MB-videokaart die overweg kan met Windows Aero.
- Een 40GB harddisk met 15GB vrije ruimte.
- Een DVD-romdrive-cd-romdrive.
- Een Audio-uitgang.
- En een internetverbinding.

Voor hardwarecomponenten zijn er soortgelijke logo’s. Ook hier is weer .het onderscheid gemaakt tussen een Premium- en een Basic-ervaring.
Basic-hardware is geschikt voor de Vista-edities Home Basic. Componenten met een Premium-logo zijn geschikt voor de edities Vista Enterprise, Vista Business, Vista Home Premium en Windows Vista Ultimate. Voor complete systemen ligt het wat gecompliceerder. Het logogebruik hangt daarbij niet alleen af van de niveaus Basic en Premium. Het hangt ook af van de vraag hoe je computer gaat gebruiken: als client of als server. Voor servers is er een apart logoprogramma.

Vista en mijn huidige pc:
Is je computer nog niet toe aan vervanging, maar wilt u wel weten of uw systeem en randapparatuur geschikt zijn voor Windows Vista, dan kunt u dat checken met behulp van Windows Vista Upgrade Advisor beta, dat u kunt vinden in onze download sectie.

Voordat u het bestand start, moet u er wel voor zorgen dat alle randapparatuur (dus ook bijvoorbeeld je usb-stick) is aangesloten op uw computer. Nadat u pc is gescand, krijgt u een rapport met daarin de eventuele knelpunten bij een Vista-upgrade. De Upgrade Advisor draagt ook suggesties aan om de knelpunten op te lossen. Ook kunt u een advies verwachten welke Vista-editie het meest geschikt is voor uw huidige systeem.

Vista en software:
Afhankelijk van de software en het softwarebedrijf zal er ter zijner tijd al dan niet een gratis upgrade of nieuwe versie komen die geschikt is voor Vista.
Overigens is er voor hardware ook een dergelijke lijst.dit content onderwerp is van Laatste PC Nieuws
( http://www.laatstepcnieuws.nl/pl/content/content.php?content.60 )