Ratchet & Clank: Size Matters
PSP
Marc, Wednesday 16 May 2007 - 22:00:00

Size Matters is een bijzondere game, die eigenlijk amper een gewone actie-platformer genoemd kan worden. Het grootste deel bestaat weer uit het verzamelen van de bekende moeren, bouten, wapens en speciale pakken en natuurlijk levert de game weer genoeg vijanden om al die wapens naar hartenlust op uit te testen. Daarnaast zijn er echter races, sloopraces, schietlevels in de ruimte en vele andere onderdelen die de ‘gewone’ gameplay regelmatig onderbreken. Size Matters is hierdoor erg divers. Het is een knotsgek geheel geworden, waarbij toffe platformactie en dit soort minigames elkaar in rap tempo afwisselen. Het goede nieuws is dat al deze games hun eigen charme hebben, al is het risico dat niet iedereen ze allemaal even leuk zal vinden. En hoewel de game mij hierdoor juist te meer wist te boeien, zullen gamers die gewoon willen platformen misschien minder gecharmeerd zijn van al deze (vaak verplichte) ‘bijklusjes’.

Wat de besturing betreft hebben de makers een kleine compromis moeten maken. De PSP mist immers een tweede stick, waardoor men een beetje heeft moeten goochelen met de camera en het zijwaarts lopen (ofwel strafen). De oplossing werkt echter perfect: met de schouderknoppen kan de camera gedraaid worden tijdens het lopen en indien gewenst wisselt de stick automatisch tussen draaien en strafen. Zonder vijand in beeld wordt de stick gebruikt om Ratchet te draaien en zodra er een vijand dichtbij is en je haalt een geweer te voorschijn dan schakelt hij over naar strafen. Mochten spelers hier niet aan kunnen wennen dan kunnen ook de pijltjesknoppen gebruikt worden. Welke optie spelers uiteindelijk kiezen zal daarom vooral afhangen van smaak, al zitten beide opties goed en doordacht in elkaar.

Eigenlijk is er weinig op de game aan te merken. Size Matters is gewoon een echte, onvervalste Ratchet & Clank en voelt nergens als een ‘afgeslankte versie’. Behalve dan misschien de speelduur, dat is namelijk het enige negatieve dat ik er op aan te merken heb. Size Matters is een beetje kort en in ongeveer zes uur uit te spelen. Hier kunnen een paar uurtjes bij opgeteld worden als je alle minigames wilt winnen en alle wapens en uitrusting wilt verzamelen, maar dan nog blijft het een korte game. Verder is er een multiplayer waarbij vier spelers elkaar ad-hoc aan flarden kunnen schieten, maar echt bijzonder of interessant is deze niet. De kracht van de game ligt dus echt in de singleplayer. Grafisch tot slot, komt Size Matters ook sterk uit de bus. Sommige delen van levels ontbreekt het een beetje aan detail, maar over het algemeen ziet de game er goed, scherp en kleurrijk uit. Wel merkte ik dat de PSP af en toe worstelde om alles bij te houden. Soms werd hierdoor een paar seconden dialoog overgeslagen en soms stond het beeld enkele seconden stil voor het begin van een filmpje, maar echt in de weg zit dit niet.

Conclusie:
Size Matters is een sterke toevoeging geworden aan de Ratchet & Clank serie en is een must-have voor fans van platformgames met een PSP. Heb je die nog niet, dan is deze game een goede reden erbij om er alsnog eentje aan te schaffen. Jammer is wel dat het einde te snel in zicht komt en dat kost de game een paar punten. Zoals de titel al zegt: “Size Matters”, en in dit geval is die eigenlijk iets te kort.dit content onderwerp is van Laatste PC Nieuws
( http://www.laatstepcnieuws.nl/pl/content/content.php?content.72 )