Aansluitingen

Marc, Monday 13 October 2008 - 22:00:00

Toetsenbord, muis en beeldscherm:
Informatie over de aansluitingen van het toetsenbord, de muis en het beeldscherm.

Toetsenbord en muis:
De aansluitingen van het toetsenbord en de muis zijn beide het zelfde. Ze zijn van het type PS/2 (Personal System 2) ontwikkeld door IBM.
De aansluitingen van het toetsenbord en de muis mogen niet verwisseld worden, daarom hebben ze meestal een andere kleur en een symbooltje erbij staan voor de duidelijkheid.
Op vandaag zijn er ook USB muizen en toetsenborden dis (natuurlijk) op de USB poorten worden aangesloten.
Ook bestaan er draadloze toetsenborden, hierbij wordt een zendertje geleverd die op de PS/2 of op een USB poort kan worden aangesloten.
Het beeldscherm
Het beeldscherm word meestal aangesloten op een VGA-poort, dat staat voor Video Graphics Array.
Het VGA principe verzend de standaard kleuren rood, groen en blauw (RGB) apart.

Soundchair, gamersstoelAudioaansluitingen:
Naast het waarnemen van beelden op het beeldscherm kun je ook geluid horen op een computer, bijvoorbeeld van een foutmelding, van een muziek CD, van een DVD of als je een spel aan het spelen bent.
Hiervoor kun je een koptelefoon of oordopjes gebruiken, deze worden meestal aan de voorzijde van de computer aangesloten omdat de kabeltjes niet lang genoeg zijn om aan de achterzijde te komen.
Maar er kunnen ook andere geluidsapparaten aangesloten worden op de computer, zoals boxen, microfoons, een stoel…. stoel?
Deze worden meestal aan de achterkant aangesloten, hier zijn meer aansluitingen met verschillende kleuren.
• Groen: (Line-Out) deze is bedoeld voor de luidsprekers
• Roze: (Mic) deze is voor de microfoon
• Blauw: (Line-In) deze is bedoeld om externe hardware (apparaten) op aan te sluiten, bijvoorbeeld een geluidsrecorder, TV-Tuner etc.
• Zwart: (Rear-Out) deze is bedoeld voor een 4.1 (Serround), 5.1 (huisbioscoop) of 7.1 (huisbioscoop), en zorgt voor het geluid in de achterste 2 luidsprekers.
• Oranje: (Sub) Zorgt bij een 4.1, 5.1 of 7.1 spekerset voor het geluid van de subwoofer en het centergeluid.
• Geel (mid): Zorgt bij een 7.1 thuisbioscoop voor de twee middelste luidsprekers tussen de voorste twee en achterste twee luidsprekers.

Interfacekaarten:
Een interfacekaart is een uitbreiding voor de computer (denk aan betere geluidskaarten, videokaarten, televisiekaarten etc.), deze kunnen vrij simpel op het moederbord worden gezet omdat er gebruik word gemaakt van PCI aansluitingen. PCI staat voor Periphcral Component Interconnect en zijn meestal te herkennen aan een witte kleur. Deze interfacekaarten vormen een verbinding tussen het moederbord en modernere randapparatuur, omdat de aansluitingen aan de achterkant van de computer beschikbaar zijn.
De opvolger van PCI is PCI-Express, deze zorgt ervoor dat dataoverdracht tussen het moederbord en de kaart sneller verloopt.
Geluidskaarten
Een geluidskaart zorgt voor het geluid dat naar de speakers gaat en het geluid dat de computer in gaat.
Oudere computers hebben meestal beperkte audioaansluitingen waardoor niet de optimale geluidskwaliteit aan geluid kan worden gehaald. Zo kan een computer worden uitgebreid van 2.1 geluid tot een 7.1 huisbioscoop.
Videokaart
Een videokaart zorgt voor het beeld dat op het beeldscherm verschijnt.
Maar de standaard kaarten zijn meestal niet voldoende om bijvoorbeeld spellen te spelen, omdat deze gedetailleerde beelden en animaties bevatten die snel, vloeiend en toch mooi op het beeld moeten verschijnen.
Modernere videokaarten hebben naast de VGA aansluiting ook een DVI aansluiting. DVI staat voor Digital Visual Interface. Dit is een snellere verbinding tussen de computer en de monitor, waardoor de maximale kwaliteit uit de monitor kan worden gehaald.

USB en USB 2.0
USB (Universal Serial Bus) is misschien wel een van de meest gebruikte aansluitingen. Je kunt er muizen, toetsenborden, printers, digitale camera’s, mobieltjes, externe harde schijven, USB Sticks en nog veel meer op aansluiten.
Aan de kant van de computer is er altijd een platte aansluiting, de stekker kan er maar op één manier in. Aan de andere kant van de kabel kunnen verschillende soorten stekkertjes zitten, bijvoorbeeld een gewone, een Mini-USB stekker, een speciale printer stekker en zelfs speciale stroomstekkertjes.
Er is wel een verschil tussen USB 1.0/1.1 en USB 2.0.
USB 1.0/1.1 USB 2.0
Doorvoersnelheid van 1.5 MB/ps. Doorvoersnelheid van 60 MB/ps.
Apparaten zijn simpel aan te sluiten. Apparaten zijn simpel aan te sluiten.
Kan het aangesloten apparaat niet van spanning voorzien. Kan het aangesloten apparaat van spanning voorzien (2,5 W).

Op een USB poort kan ook een “hub” worden aangesloten, hierdoor kun je meerdere apparaten (meestal 4) aansluiten op één USB poort.
Een USB kabel mag maar 2 meter lang zijn.

FireWire 400, 800 en NG:
FireWire is in 1995 ontwikkeld door Apple. FireWire is zeer snel en bedoeld voor professionele Video bewerking, Audio bewerking, hoge snelheid vaste schijven, en professionele scanners. Een andere benaming voor FireWire is IEEE-1394 of zoals Sony het noemt iLink.
FireWire is dus snel, De eerste aansluiting (FireWire 400) had een snelheid van 400 Megabits per seconde (50 Megabyte per seconde). De FireWire 800 had een snelheid van 800 Mb/ps (100 MB/ps). Maar dit is niets tegenover de nieuwere FireWire NG met een snelheid van 3,2 Gb/ps (400 MB/ps).
FireWire kan een apparaat net als USB 2.0 voorzien van spanning. Alleen doet FireWire dat net iets beter met een vermogen van 45 W.
FireWire mag een maximale lengte hebben van ongeveer 5 meter.

Tv-aansluiting:
Veel computers kun je aansluiten op een TV. Dit om bijvoorbeeld een Dvd-film te bekijken op een breeldbeeld-Tv of om een Tv-programma op de harde schijf op te slaan.

Composiet:
Een composietaansluiting is te herkennen aan de gele tulpstekker.
Echter is dit geen fijne manier om een computer op een Tv aan te sluiten aangezien de kwaliteit matig is, en er een aparte audio stekker nodig is voor het geluid.

S-Video:
S-Videokabels daarentegen hebben een veel betere kwaliteit. Deze kabel is te herkennen aan de 4 polige stekker. S-Video heeft helaas ook een aparte audio aansluiting nodig voor het geluid.
S-Video wordt meestal gebruikt bij videocamera’s, videorecorders en de vorige generatie spelconsoles.

Component:
Component is weer beter dan composiet en S-Video kabels.
De kabel is te herkennen aan 3 stekkers (Rood, Groen en Blauw, RGB) en in de meeste gevallen zijn er ook audioaansluitingen aanwezig (rood en wit).
Deze wordt meestal gebruikt op HD-Tv’s in combinatie met de huidige generatie spelcomputers (zoals de Xbox 360, PlayStation 3 en de PlayStation Portable), of HD-DVD/Blu-Ray spelers.

Ethernet:
Computers worden vaak in een netwerk gezet om toegang te krijgen tot het internet en/of een of meer printers/scanners te delen.


dit content onderwerp is van Laatste PC Nieuws
( http://www.laatstepcnieuws.nl/pl/content/content.php?content.82 )