Het vergrootglas

Marc, Friday 08 May 2009 - 22:00:00

Een van de belangrijkste dingen voor een visueel beperkt persoon is het vergrootglas.

In Windows XP is het standaard vergrootglas in Windows erg vervelend. Menu's vallen steeds weg achter het vergrootglas, mensen die ervaring hebben met dit vergrootglas weten wel wat ik bedoel.

In Windows Vista is het vergrootglas al zeer sterk verbeterd, vind ik persoonlijk. Menu's vallen niet meer weg achter het vergrootglas, en persoonlijk vond ik deze vergrotings toepassing zo fijn, dat ik hem zelfs op mijn eigen thuiscomputer gebruik.In Windows 7 is het vergrootglas wederom onder handen genomen.
Op de eerste plaats is het zelfde vergrootglas aanwezig, dat in Windows Vista ook aanwezig was, dus we zijn niet verplicht om te leren met een nieuw vergrootglas om te gaan.
Maar zoals ik al zei, het vergrootglas is toch onder handen genomen, op de eerste plaats is het venster voor de instellingen sterk veranderd.
Er zijn op de eerste plaats twee grote Plus en Min knoppen toegevoegd, waarmee het vergrotingspercentage geregeld kan worden. De vergrotingsfactor wordt nu aangeduit met percentages. Beginnend bij 150%, 300%, 450% etc. In Windows XP/Vista gebruikte ik altijd vergrotingsfactor "6", dit komt overeen met het vergrotingspercentage 600% in Windows 7.
Naast deze verandering zijn er twee typen vergrootglas toegevoegd.
Naast het bekende type "Docked", hebben we nu ook de typen "Full screen" en "Lens".

Full screen:
De naam geeft het eigenlijk al vrij duidelijk aan. Dit vergrootglas gebruikt het volledige scherm. Je verliest echter wel het overzicht van het hele scherm, vooral als je een hoog vergrotingspercentage nodig hebt.
Maar af en toe even wisselen tussen het "Docked" en "Full screen" vergrootglas vind ik persoonlijk wel fijn.
Lens:
Het andere vergrotings-type is de lens. Dit is een vliegend vergrootglas, dat mee gaat met je muis. Helaas wordt de muis zelf niet meevergroot, je hebt dus nog steeds een klein muisje.
De omvang van de lens is instelbaar, zo kun je het oppervlak groter maken, appart voor de lengte, en breette.
Nog een kleinigheidje:
Het viel me op dat foto's in Windows Vista niet werden weergegeven in het vergrootglas, bij Windows 7 is dit veranderd, en kun je foto's ook weer gewoon vergroten met het vergrootglas... Met de vergrootglazen. Dit geld overigens ook voor video's in Windows Media Player, deze zijn ook te vergroten.
Conclusie
De vergroting is sterk onder handen genomen, en zal Windows 7 zeker gebruikersvriendelijker maken dan zijn voorgangers!


dit content onderwerp is van Laatste PC Nieuws
( http://www.laatstepcnieuws.nl/pl/content/content.php?content.87 )